Kategorier
Tandvård

En odontologisk parlör hos tandläkaren

Att sitta i tandläkarstolen och förstå alla ord är inte lätt, även om tandläkaren kan förklara orden när patienterna frågar. Men vem vet, det kan ge en fördel i nästa omgång av Trivial Pursuit!

I den odontologiska världen finns det ord som en normal-Svensson inte skulle slänga sig med i vardagslag. Förmodligen sysslar många ändå med bruxism. Bruxism är ett annat ord för att gnissla eller pressa tänderna. Alla människor har haft eruption i munnen, barnen en gång och vuxna två gånger per tand. Man lockas att stänga munnen och sätta silvertejp över densamma tills man får veta att eruption betyder att det kommer upp en ny tand.

Slappna av i tandläkarstolen

Visst är det skönt att man inte behöver kunna alla dessa ord när man glider ner i tandläkarstolen. Långsamt lutar man sig bakåt medan tandläkaren gör sig redo för kontrollen. Tandläkaren säger konstiga begrepp som fissurer, gingivit och ocklusalt till tandsköterskan. Själv ber man en stilla bön om att de förklarar det senare om man behöver veta något.

Det är så skönt att alla är bra på olika saker här i världen. Är man inte tandläkare kan man lägga in viktigare saker i hjärnans minnescentrum under undersökningen istället. Man kan fundera på saker som varför man inte kan slicka sig på armbågen eller varför Pentagon har 284 toaletter. Mitt i alla funderingar så är undersökningen klar. På ren svenska förklarar tandläkaren om man behöver göra ett återbesök eller om man kan andas ut och återkomma om ett år. Läs mer om tandläkare på denna hemsida: tandläkaresolna.nu