Kategorier
Hälsotips

Små marginaler mellan liv och död

Det ska alltid finnas en hjärtstartare nära till hands. När någon kollapsar eller drabbas av ett hjärtstillestånd kan det vara skillnaden på om personen överlever eller inte klarar sig.

Det blev oerhört dramatiskt när Danmark premiärspelade EM 2020 hemma mot Finland på Parken i Köpenhamn. Storstjärnan, 29-årige Christian Eriksen, föll strax före halvtid ihop. Mittfältaren kollapsade och föll till synes livlös till marken. Lagkamrater och domare förstod snabbt allvaret och tillkallade sjukvårdspersonal som började utföra hjärt- och lungräddning på Eriksen. De behövde även ta hjälp av en hjärtstartare, och efter en stöt med defibrillatorn började Eriksens hjärta slå igen efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. Troligtvis räddade sjukvårdarna livet på den danska spelaren där på innerplan med hjälp av just hjärtstartaren. Hade det inte funnits en sådan på plats hade det kunnat gå riktigt, riktigt illa.

Vem som helst kan kollapsa

Eriksens kollaps påminde omvärlden om att vem som helst kan drabbas av hjärtstillestånd när som helst. Inte ens en till synes fullt frisk elitidrottsman på högsta nivå, 29 år gammal, är alltså immun mot hjärtstillestånd. Som tur var fanns det både sjukvårdspersonal och en hjärtstartare på arenan. Naturligtvis är inte fotbollsplaner den enda plats där liknande situationer kan uppstå. Det kan hända var som helst. Därför är det oerhört viktigt att det finns hjärtstartare på plats både i privata som offentliga miljöer, och att de som rör sig i området vet var den finns och hur den ska användas. Till syvende sist hänger någons liv på det.